Bize Ulaşın: +90 212 542 62 62 E-Mail: [email protected]
 

Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Türk Vatandaşlığı Kanunu , Türk vatandaşlığının kazanılması hallerini doğumla ve sonradan kazanma şeklinde bir ayrıma tabi tutmuştur.

A. TÜRK VATANDAŞLIĞININ ASLEN KAZANILMASI

Vatandaşlığın aslen kazanılması bir kişinin doğumu anında ve doğumu dolayısıyla vatandaşlık kazanmasıdır. Kanun " Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı , soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır" (TVK m.6; TVKUY m.6) maddesiyle vatandaşlığın soy bağı veya doğum yeri esasına göre aslen kazanılabileceğini hükme bağlamıştır. Bu hükümden anlaşıldığı gibi, doğumla kazanılan Türk vatandaşlığında her hangi bir makamın onayı veya iznine gerek yoktur. Kanunda yer alan şartları taşıdığı durumda vatandaşlık kendiliğinden kazanılmış olacaktır. Doğum yeri esası ile kazanma aslında vatansızlığı önlemek amacını taşıyıp bu şekilde aslen kazanmaya imkan tanınmıştır. Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı doğum anından itibaren hüküm ve sonuç doğurur.

1. SOY BAĞI ESASINA GÖRE TÜRK VATANDAŞLIĞININ ASLEN KAZANILMASI Kişinin doğumu anında soy bağı ile bağlı olduğu anne ve/veya babasına bağlı olarak vatandaşlık kazanması haline kan ya da soy bağı esasına göre vatandaşlık kazanma denilmektedir. Burada çocuğun doğduğu yerin önemi yoktur, önemli olan soy bağının kurulmuş olmasıdır.

Vatandaşlık hukuk bakımından dar anlamda soy bağı esas alınmıştır; yani çocuk ile anne-baba arasındaki bağlantıyı ifade eden soy bağı esas alınmıştır. Çocuk ile anne-baba arasındaki soy bağı ilişkisi hukuken tanınmış olmalıdır. Çocuk ile ana-baba arasındaki ilişki kan bağına dayanıyorsa vatandaşlığın aslen kazanılması durumu söz konusu olacak; ancak kan bağına dayanmayıp evlatlık ilişkisine dayanıyorsa söz konusu akdi soy bağı müktesep soy bağı kurulması sonucunu doğuracaktır.

Bu açıklamalar sonucunda tabii soy bağının, doğumun evlilik içi ya da evlilik dışı olmasını dikkate alarak ele almakta yara vardır.

Evlilik Birliği İçinde Doğan Çocuklar

Çocuk ile ana arasındaki soy bağının kurulması bakımından bizim hukukumuzda çocuğu doğuran kadın onun anası kabul edildiğinden Türk anadan doğan çocuklar ister evlilik birliği içinde ister evlilik birliği dışında doğmuş olsun, Türk vatandaşlığını aslen kazanacaktır.

Çocuk ile baba arasında soy bağının kurulması bakımından ise bir takım özel düzenlemeler söz konusudur. Bu halde çocuğun doğumunun evlilik birliği içinde veya evlilik dışında olması önem arz etmektedir.

Kanun koyucu evlilik birliği içinde doğan çocuk ile baba arasındaki soy bağının kurulmasında "babalık karinesi "kabul etmiştir. Ancak bu karine adi olup aksi her türlü yolla ispat edilebilir. Türk Vatandaşlığı Kanunu da" Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır." şeklindeki düzenlemesiyle doğum anından itibaren Türk vatandaşlığını kazanacaklarını kabul etmiştir. (TVK m.7,TVKUY m.7/2)

Evlilik Birliği Dışında Doğan Çocuklar

Ana Türk vatandaşı, baba yabancı olduğu durumda çocuk anaya bağlı olarak doğumu anından itibaren Türk vatandaşlığını aslen kazanacaktır. Bir diğer ihtimalde baba Türk vatandaşı, ana ise yabancı olduğunda baba ile çocuk arasındaki soy bağı kurulmasını sağlayan usul ve esasların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanır.

Yabancı Ülkede Doğan Çocuklar

Türk vatandaşı ana veya babadan doğan çocukların nüfusa bildirimi 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda şu şekilde düzenlenmiştir:" Sağ olarak dünyaya gelen her çocuğun, doğumdan itibaren Türkiye’de otuz gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise altmış gün içinde dış temsilciliğe bildirilmesi zorunludur. Doğum bildirimleri, doğumu gerçekleştiren sağlık kuruluşlarına da yapılabilir." Maddenin devamında yurt dışında yapılacak doğum bildirimleri "Yurt dışındaki doğum bildirimleri, yabancı makamlardan alınmış resmî belge veya raporun dış temsilciliğe verilmesi ile

yapılır. Doğum bildiriminin dış temsilciliğe bizzat yapılamaması hâlinde, yabancı makamlardan alınmış resmî belge veya rapor ile çocuğa konulan adın belirtildiği dilekçe, ana ve babanın kimlik bilgilerini gösteren belgelerle birlikte dış temsilciliğe gönderilmesi suretiyle de yapılabilir." şeklinde düzenlenmiştir.

2. DOĞUM YERİ ESASINA GÖRE TÜRK VATANDAŞLIĞININ ASLEN KAZANILMASI Doğum yeri veya toprak esasına göre vatandaşlığın kazanılması kişi ile doğduğu ülke arasındaki yersel ilişki dikkate alınır. Aslında 5901 sayılı kanun Türkiye'de doğan herkesin Türk vatandaşı olmasını değil, vatansızlığı önleme amacına hizmet etmek için kabul edilmiştir.

Türkiye'de Doğan Çocuklar

TVK m. 8'de "Türkiye'de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır." hükmüne yer verilmiştir. Yönetmelikte ise Türk vatandaşlığı kazanılabilecek haller somutlaştırılmıştır. "Türkiye’de doğan ve ana ve babanın belli olmaması veya vatansız bulunması ya da millî kanunları gereğince ana ve babadan dolayı vatandaşlık kazanamaması gibi nedenlerle herhangi bir devletin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumundan itibaren Türk vatandaşlığını kazanır." Görüldüğü

gibi, doğum yeri esasına göre vatandaşlığın kazanılması bazı şartların gerçekleşmesine bağlanmıştır. a) Doğumun Türkiye'de Gerçekleşmiş Olması

Devletin kara ülkesinde, kara sularında ve hava sahasında doğan çocuklar Türkiye'de doğmuş kabul edilir.

b) Soy Bağı Esasına Göre Ana ve/veya Babadan Vatandaşlık Kazanılmamış olması Burada önemli olan soy bağı ile bağlı olunan anne veya babadan yabancı ülke vatandaşlığının kazanılamamış olmasıdır. Şayet çocuk doğum anında soy bağıyla bağlı olduğu ana ve/veya babadan birisinden yabancı ülke vatandaşlığını kazanmış ise, doğum yeri esasından hareketle Türk vatandaşlığını kazanamayacaktır. Çünkü bu halde vatansız kalmayacaktır. Çocuk değişik yollarla vatandaşlık kazanabilmesi mümkündür.

İlk olarak anne ve /veya babanın vatandaşı olduğu devlet siyasi toprak esasını kabul ettiyse çocuk doğumu anında vatandaşlık kazanamayacaktır. İkinci olarak anne ve/veya babanın vatandaşı olduğu devlet kan veya soy bağı esasını kabul etmesine rağmen çocuk ile anne ve/veya baba arasında doğum anında hukuken geçerli bir soy bağı kurulmadığından, çocuk soy bağı esasına göre vatandaşlık kazanamamış olabilir. Üçüncü olarak, ana-baba vatansızdır. Bu nedenle de soy bağı ile bağlı olduğu ana-babasına nispetle vatandaşlık kazanamamış olabilir.

c) Yabancı ülke vatandaşlığının Doğum anında Kazanılmamış Olması

Çocuğun doğumu anında soy bağı ile bağlı olduğu ana veya babasından ya da her ikisinden vatandaşlık kazanamamış olması gerekir. Toprak esasına göre Türk vatandaşlığının kazanılmasından sonra, çocuk soy bağı ile bağlı olduğu anne ve/veya babasından yabancı bir devlet vatandaşlığı kazanır ise , çocuk Türk vatandaşı olmaya devam edecek yani çifte vatandaşlığa sahip olacaktır.

Türkiye'de bulunmuş çocuklar

Kanun koyucu bu konu hakkında özel bir düzenleme getirmiştir. Şöyle ki; TVK m.8/2'de "Türkiye'de bulunmuş çocuk aksi sabit olmadıkça Türkiye'de doğmuş sayılır. " şeklindeki düzenlemesiyle toprak esasından hareketle vatandaşlık kazanılabilecektir. Ancak aksi ispat edilebilir bir karinedir.

B. TÜRK VATANDAŞLIĞININ SONRADAN KAZANILMASI

Vatandaşlığın kazanılmasını sağlayan hukuki işlemlerin tamamlanması anından itibaren sonuçlarını doğurur. Sonradan kazanılan Türk vatandaşlığı, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkının kullanılması ile gerçekleşir.

1.YETKİLİ MAKAM KARARIİLE TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI "Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, bu Kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Ancak, aranan şartları taşımak vatandaşlığın kazanılmasında kişiye mutlak bir hak sağlamaz."

Burada kişinin vatandaşlığına girmek istediği ülke ile sıkı irtibat halinde olmalı ve vatandaşlık kazanma yönünde iradesi olmalıdır. Kişinin talebi sonucunda yetkili makamın kararıyla kişi şartları taşıyorsa vatandaşlığı kazanır. Ancak hukukumuzda yetkili makamı takdir yetkisini kullanırken keyfi davranamayacağı esası kabul edilmektedir. Ayrıca Anayasanın 25. maddesinde de " İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır" denilerek yargı yolu açık tutulmuştur.

Burada yetkili makam İçişleri Bakanlığı'dır ve kanunun 19. maddesindeki düzenlemesinde "Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılardan başvuru için gerekli şartları taşıyanların adına vatandaşlık dosyası düzenlenir ve karar vermek üzere Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça yapılacak inceleme ve araştırma sonucunda durumu uygun bulunanlar Bakanlık kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilirler, uygun görülmeyenlerin talepleri ise Bakanlıkça reddedilir." denilmektedir. Bazı hallerde yetkili makam Cumhurbaşkanı'dır. Türk vatandaslığının kazanılmasına iliskin kararlar, karar tarihinden itibaren hüküm ifade eder.

Yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi için; kişinin iradesi, kanunda aranan şartların gerçekleşmesi ve yetkili makamın kararı gerekir.

Aranan şartlar TVK M.11 de düzenlenmiştir. Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda; a) Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak, b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,

c) Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,

ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,

d) İyi ahlak sahibi olmak,

e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,

f) Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,

g) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak, şartları aranır.

Anayasanın 66'cı maddesinde tespit edilmiş olan kanunilik şartı gereği: Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür. Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.

Kanunda yer alan bu şartlar asgarişart olarak algılanmamalıdır. Zira idare bu şartlara ek herhangi bir şart öngöremez.

İstisnai Yolla Vatandaşlığa Alınma

Belirli vasıflara haiz kimseleri kolay yoldan Türk vatandaşlığına almak için kanun bu yolu kabul etmiştir. Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai hallerde, genel olarak vatandaşlığa alınmada olduğu gibi, ilgilinin isteği ve yetkili makamın kararı gereklidir. Mevcut düzenlemeye göre, istisnai

yolla vatandaşlığın kazanılabilmesi için gerekli şartlar :

Kanunda tespit edilmiş kişi gruplarından birisine dahil olmak, Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak ve Cumhurbaşkanı kararı şeklindedir. Genel olarak vatandaşlığa alınmadan farklı olarak istisnai yolla kazanmada reşit olma şartına yer verilmemiştir.

İstisnai yolla vatandaşlığa alınmadan istifade edebilecek yabancı kişiler:

a) Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçecegi düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.

b) 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu YUKK md. 31/j kapsamındakiler: Türkiye’de çalışmayan ancak Cumhurbaşkanınca belirlenecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu

Bunların kimler olduğu Yönetmelik md. 20’de düzenlenmiştir:

En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen.

b) En az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilen.

c) En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen. ç) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen.

d) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen.

e En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen

Turkuaz Kart sahipleri: Uluslararası işgücü politikası doğrultusunda; eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi ile Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerileri ve Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre başvurusu uygun görülen yabancılara Turkuaz Kart verilir. (Uluslararası İşgücü Kanunu m. 11)

Turkuaz Kart sahipleri Türkiye’de süresiz çalışma izni; eş ve çocukları ikamet izni c) Vatandaslığa alınması zaruri görülen kişiler. (Herkes olabilir.)

Zarureti tespit ve takdir etme yetkisi; Cumhurbaşkanına aittir.

Ayırt etme gücü bulunmadığı için genel olarak vatandaşlığa alınma talebinde bulunamayan, ancak aile fertlerine bağlı olarak yaşamak zorunda olanlar .

Cenevre Sözleşmesi kapsamında mülteci olarak kabul edilenler – mültecilerin vatandaşlığa alınmasının kolaylaştırılması uluslararası alanda genel olarak kabul edilmektedir. Türk ile evlendiği için vatansız kalan eşler. (3 yıl vatansız kalmamaları için) d) Göçmen olarak kabul edilen kişiler.

İskan Kanunu md. 3: Göçmen : Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olup, yerleşmek amacıyla tek başına veya toplu halde Türkiye'ye gelenler. İskan Kanunu m. 8 – Göçmen olarak kabul edilenler, gerekli işlemlerin ilgili kuruluşlarca tamamlanmasından sonra Cumhurbaşkanı kararıyla vatandaşlığa alınırlar.

Yeniden Vatandaşlığa Alınma

Vatandaşlığı her hangi bir şekilde kaybetmiş kişilerin tekrar vatandaşlığa alınmalarını sağlayabilmek için kabul edilmiş bir kurumdur. Bu durum için aranan şart Milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamaktır.

İkamet Şartına Tabi Olmayan Eski Türk Vatandaşları: (TVK m. 13, 43)

a) Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaslığını kaybedenler.

b) Ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybetmiş olup, sahip oldukları Türk vatandaşlığını seçme hakkını m. 21 hükmünde öngörülen süre içerisinde (ergin olmalarından itibaren 3 yıl) kullanmamış olan yabancılar. İçişleri Bakanlığının kararı ile yeniden vatandaşlığa alınabilirler.

c) TVK m. 43 – Eski Vatandaşlık Kanunu döneminde kanunda bulunan (artık bulunmayan) kaybetme sebepleri nedeniyle Türk vatandaşlığını kaybedenler de yine İçişleri Bakanlığının kararıyla yeniden vatandaşlığa alınabilirler.

Üç Yıl İkamet Şartına Tabi Olan Eski Türk Vatandaşları (m. 14)

a)TVK 29. madde uyarınca Türk vatandaşlığını kaybettirme kararıyla kaybetmiş olanlar Cumhurbaşkanı kararıyla Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

b)TVK 34. madde uyarınca seçme hakkını kullanarak Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlar Bakanlık kararıyla Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

c) Milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmayan ilgili kişi yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığını kazanabilir.

d) Müracaat tarihinden geriye doğru Türkiye'de üç yıl ikamet etmiş olmak şartıyla ilgili kişi yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığını kazanabilir.

Evlenme Yolu İle Vatandaşlığın Kazanılması

TVK m. 16'da “Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz.” denilerek vatandaşlık elde etmek amacıyla yapılan muvazaalı evlenmelerin önlenmesini amaçlamıştır.

Evlenme ile vatandaşlığın kazanılması için aranan şartlar:

a) En az üç yıldan beri devam eden evlilik.

Başvuru anında evliliğin devam ediyor olması gerekir. Ancak Başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölmesi halinde devam etme şartı gerçekleşmiş sayılır. TVK m. 16(2): Başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde birinci fıkranın (a) bendindeki şart aranmaz.

b) Üç yıl boyunca eşlerin aile birliği içinde yaşaması.

c) Yabancının evlilik birliği ile bağdaşmayacak faaliyette bulunmaması. Örneğin; Boşanmaya sebebiyet verebilecek fiil ve davranışlar, fuhuş veya fuhuşa aracılık.

d) Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halin bulunmaması aranır. Ancak belirtmek gerekir ki TVK m.16(3)'de" Evlenme ile Türk vatandaşlığını kazanan yabancılar evlenmenin butlanına karar verilmesi halinde evlenmede iyiniyetli iseler Türk vatandaşlığını muhafaza ederler. "düzenlemesiyle iyi niyetli kişiyi korumayı amaçlamıştır. Evlat Edinilme Yolu ile Vatandaşlığın Kazanılması

Bu yolla Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi için, evlat edinme işleminin geçerli olarak kurulması gerekir. TVK m. 17(1)'de bu durum "Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan kişi, millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla,

karar tarihinden itibaren Türk vatandaşlığını kazanabilir." şeklinde düzenlenmiştir. Evlat edinme yoluyla vatandaşlığın kazanılması için aranan şartlar;

a) Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halin bulunmaması aranır. b) Ergin olmamak şartı aranır.

2. SEÇME HAKKININ KULLANILMASI İLE VATANDAŞLIĞIN KAZANILMASI TVK m. 21(1): 27’nci madde uyarınca ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden çocuklar ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmak suretiyle Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

Türk vatandaşlığından izinle çıkan ana/babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybetmiş çocuklar bakımından kişinin talebi yeterlidir burada bağlı yetki söz konusudur Seçme hakkı ile Türk vatandaşlığının kazanılması, bu hakkın kullanılmasına dair şartların tespitine ilişkin karar tarihinden itibaren hüküm ifade eder.

Seçme hakkını kullanarak Türk vatandaşlığını kazanan kişilerin eşleri ve çocukları hakkında 20’nci madde hükümleri uygulanır.

3. KKTC VATANDAŞLARININ TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAZANMASI Burada herhangi bir şart aranmamakta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının talepte bulunması yeterli görülmektedir.

Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları, Türk vatandaşı olmak istediklerini yazılı olarak beyan ettikleri takdirde Türk vatandaşlığını kazanırlar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığını sonradan kazanmış olanlar hakkında 11 inci maddede belirtilen hükümler uygulanır.

Av. EDA BULĞAN

1 Adet Yorum

Halit açan

Türk baba ve yabancı uyruklu kadının bir önceki eşinden cocuğu varsa ve eski eşi vefat ettiyse, velayeti annedeyse. Türk baba eşiyle beraber çocuklarıda evlatlık edinip vatandaşlık çıkartabilirmi

Yanıtla

Yorum Yazın

guvenlik anahtari

Yol Tarifi